Wat past er nou mooier in het Veluwse landschap dan wuivende korenvelden tegen de achtergrond van boomwallen en bossages? En hoe geweldig zou het zijn als het lokale bier van de Veluwe ook gemaakt is met de granen van de Veluwse akkers, en het brood met puur lokale ingrediƫnten. Brouwers en bakkers willen wel, maar het graan is vaak moeilijk verkrijgbaar of voldoet niet aan de juiste kwaliteit. En om bier te brouwen moet de gerst eerst gemout worden. Ook dat is op de Veluwe niet mogelijk.

Om de beschikbaarheid van het graan voor de lokale bakkers te vergroten, en om de mogelijkheden te onderzoeken voor een Echt Veluws bier met Veluwse mout uit een regionale mouterij zijn we met steun van de Provincie Gelderland en de Europese Unie een project gestart met als titel ‘Lokale Graanketens; Veluwse boeren voor Veluwse brouwers, bakkers en burgers’. Dit heeft onder meer geleid tot diverse nieuwe samenwerkingsverbanden tussen boeren en bakkers, de introductie van een Echt Veluwse pannenkoek en proefproducties van Veluwse mout, waarmee diverse lokasle brouwerijen aan de slag gaan. Meer over de uitkomsten van het project lees je hier.

projectverslag Lokale Graanketens